Hållbara resval är ett samverkansprojekt mellan Kalmar kommun och Linnéuniversitetet. Syftet är att främja hållbart resande till och från Kalmar stadskärna.
Kalmar kommun har arbetat aktivt under flera år med att förbättra de fysiska förutsättningarna för hållbara transporter. Erfarenheterna visar dock att detta inte räcker för att ändra invanda beteenden och gamla vanor utan det krävs en kombination av strategisk planering och uppmärksammade informationskampanjer för att få invånare att ställa om.
Genom kommunikation och prova-på-aktiviteter arbetar projektet med att skapa beteende och attitydförändringar för att främja hållbara resvanor. Målsättningen är att öka andelen resor med cykel, gång och kollektivtrafik till och från Kalmar stadskärna.
Läs mer om vilka aktiviteter vi genomför.
Förutom arbetet med att genomföra olika aktiviteter kommer projektet även arbeta med:
På lång sikt bidrar projektet till Kalmar kommuns målsättning om ett fossilfritt 2030 och uppmuntrar framtida mobilitet av människor och tjänster som främjar en attraktiv, inkluderande och hållbar stad.
Projektet pågick ursprungligen mellan 2019-2022 och är delfinansierat av Regionalfonden och Region Kalmar län. I maj 2022 blev projektet beviljat en fortsättning, med extern medfinansiering från Europiska regionala utvecklingsfonden och Region Kalmar län. Mörbylånga kommun och Kalmarhem gick då in som nya samarbetspartners, som tillsammans med Kalmar kommun och Linnéuniversitetet kommer använda appen BetterPoints som verktyg i arbetet med beteende och attitydförändringar för att främja hållbara resvanor. Fortsättningsprojektet ger kommuner i hela Kalmar län möjlighet att delta i samarbetet och använda appen för att minska klimatpåverkan från persontransporter. Målsättningen är att öka andelen resor med cykel, gång och kollektivtrafik inom Kalmar län.
Linnéuniversitetets samarbete med Kalmar kommun kring hållbart resande började redan 2009.
Aktiviteter för Hållbara resval